SOTNING OCH VENTILATION KARLSTAD AB | ORG.NR: 556502-9120 OM OSS/KONTAKT KULINGGATAN 3, KARLSTAD | TEL: 054-21 16 36 | INFO@SOTOVENT.NU

menybild_brandskyddskontroll

Eldningstips

Under vintertid eldas det extra mycket i stugorna. Det är alltid mysigt. Görs det på rätt sätt med en riktig anläggning är riskerna små. Är ni osäkra på konditionen på er anläggning får ni gärna kontakta oss för en statuskontroll eller kanske en extra sotning inför säsongen. Här under har sotarmästaren själv listat sina bästa tips för att elda på rätt sätt!

Upptändningen

Undvik för mycket papper när du tänder brasan. Det kan förorsaka att flagor flyger iväg och landar hos grannen eller på något annat olämpligt ställe. Använd istället tändkuddar eller tändkuber. De gör det dessutom lättare att få brasan tänd.

Luften

För att brasan ska tända och brinna bra måste tillräckligt med luft tillföras elden. För lite luft ger dålig förbränning. Låt eldstadsluckan stå på glänt ca 10 min tills veden har tagit sig ordentligt innan ni fyller på med ny ved.

Veden

Elda alltid med ”torr” ved, bör inte innehålla mer än 20% fukt. Undvik t.ex. mjölkkartonger och behandlat virke. Fuktig ved kan orsaka tjära och avsättningar i skorstenen som är brandfarliga. Börja med finhuggen ved och bark som är lättantändligt. Elda inte mer än 2-3 kg ved i timmen. Väg veden på en badrumsvåg så att ni vet vad mycket 2-3 kg ved är. Om ni eldar mer så är risken stor att ni får för höga rökgastemperaturer och överhettning som följd.

Askan

Förvara askan i ett obrännbart kärl med tätslutande lock. Ställ ALDRIG kärlet på brännbart underlag. Askan kan vara varm i upp till 3-4:a dygn.

Kontrollera

Eldar du rätt ska röken som kommer ur skorstenen påminna om genomskinlig vattenånga. Kontrollera att brandvarnaren fungerar och att det finns det tillräckligt många. Har inte sotaren varit där på länge? Kontakta oss på 054 21 16 36 eller info@sotovent.nu Sist men inte minst, skaffa eller önska dig en brandsläckare om du inte redan har en.


Brandskydd
puff-exempel

Känn dig säker i hemmet! Skaffa brandvarnare och släckare

> LÄS MER
Takskydd
takskydd

Var rädd om  sotar’n Säkra taket!

> LÄS MER
Vedeldning
subinfobanner_vedeldning

Skorstensfejarmästarens tips Elda säkert i din eldstad

> LÄS MER